Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) susține, într-un comunicat remis, miercuri, agenției MEDIAFAX, că FC Timișoara a câștigat mai multe procese, „în aparență imposibile”, cu ajutorul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).
„Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) a constatat, de mulți ani de zile de când tot reprezintă jucători în fața instanțelor fotbalistice din România, că există cluburi de fotbal extrem de norocoase, care reușesc să câștige procese în aparență imposibile. De circa trei ani de zile FC Timișoara este unul dintre cluburile care au parte de sentințe favorabile aproape la fiecare proces, nașul Dragomir părând că-i aduce mereu noroc finului Chivorchian”, se arată în comunicatul citat.
AFAN a enumerat, în comunicatul remis, mai multe situații în care FC Timișoara a avut câștig de cauză, acestea fiind, pe lângă cel mai recent în care au fost implicați jucătorii Dacian Varga și Tiberiu Bălan, spețele dintre Srhoj-Abiodun vs. FC Național (caz pierdut în cele din urmă de FC Timișoara la TAS în 2007), autopropunerea președintelui LPF, Dumitru Dragomir, de a reprezenta gruparea bănățeană la TAS în privința palmaresului, care a fost, în cele din urmă, respinsă de Comitetul Executiv al FRF sau suspendarea portarului Marius Popa, care refuza să își prelungească înțelegerea cu FC Timișoara.
Potrivit comunicatului citat, oficialul timișorean Gheorghe Chivorchian a fost, în februarie 2009, singurul membru al Comitetului Executiv al federației care a cerut trecerea comisiilor de la FRF la LPF, în scopul de a obține o sentință favorabilă într-un litigiu cu jucătorul Ionel Ganea: „Coincidență sau nu, în februarie 2009, la un Comitet Executiv al FRF desfășurat înainte de începerea returului la care au participat reprezentanții tuturor cluburilor din Liga 1, un singur reprezentant al unui club a cerut imperativ trecerea comisiilor în subordinea Ligii. Acesta era domnul Chivorchian, venit la ședință împreună cu unul dintre avocații clubului. Ședința Comitetului Executiv al FRF fusese convocată pentru a se analiza problemele cu care se confruntă cluburile, aspecte ce țineau de viitorul acestora, însă domnul Chivorchian avea o cu totul altă agendă: comisiile. La vremea aceea FC Timișoara era în procese cu jucătorul Ganea, iar probele anunțau fără echivoc o sentință defavorabilă clubului. Domnul Chivorchian era extrem de interesat de binele clubului FC Timișoara, în noua sa calitate de oficial al acestui club.”
În cele din urmă, gruparea bănățeană a pierdut litigiul cu Ganea, și acesta poate „intra în istoria fotbalului ca ultimul caz pierdut de FC Timișoara pe toate liniile, inclusiv la TAS, de pe vremea când comisiile erau în subordinea FRF și aveau structură paritară”.
AFAN mai susține că președintele Comisiei de Recurs a LPF, Daniel Florea, este omul lui Dragomir, iar șeful LPF l-a „recuperat” în momentul în care comisiile au revenit la ligă. „În noua ediție de campionat, în iunie 2009, Dragomir a reușit să obțină trecerea comisiilor de la FRF la Ligă, în baza unui protocol cu FRF, în urma deciziei adunării generale a acestui for. Comisia pentru Soluționarea Litigiilor și Comisia de Recurs sunt acum în ograda Ligii Profesioniste de Fotbal, iar Daniel Florea a fost recuperat de Dumitru Dragomir după ce a fost dat afară de CEX FRF și a fost pus președinte al Comisiei de Recurs! Pentru reamintire: domnul Florea a fost dat afară de Comitetul Executiv al FRF pentru încălcarea flagrantă a regulamentului în cazul valiza, speță care ne-a dovedit, încă o dată, că acesta are «coincidețe» cu Dumitru Dragomir, «coincidențe» atât de profunde, încât i-a pus la dispoziție (prin fax, din vacanță!) șefului Ligii raportul pe care ar fi trebuit să îl prezinte comisiei de anchetă. Din comisia de anchetă instituită de CEX FRF nu făcea parte și domnul Dragomir! Întrebat de ce a ajuns acel raport în posesia domniei sale, Dragomir a răspuns că…din greșeală.”, se mai arată în comunicatul citat.
AFAN îl acuză pe Dumitru Dragomir că refuză să respecte circulara FIFA numărul 1.010. „De la momentul iunie 2009 și până în prezent Liga a refuzat și refuză să respecte circulara 1010 a FIFA (din 20 decembrie 2005) conform căreia în Comisia pentru Soluționarea Litigiilor și în Comisia de Recurs trebuie să fie membri atât reprezentanți ai cluburilor, cât și ai jucătorilor. Principiul parității este încălcat intenționat de LPF, iar consecința directă a nerespectării circularei 1010 este controlul total al câtorva indivizi din LPF asupra celor două comisii (din cele trei pe care le are Liga)”, menționează sursa citată.
Asociația condusă de Dumitru Costin îi suspectează pe angajații LPF de rea-credință în cazul jucătorilor Varga și Bălan: „În cel de-al doilea caz menționat, unii dintre reprezentanții LPF pot fi suspectați de rea-credință. Într-o singură zi, au reușit performanța de a da drept de joc celor doi, de a retrage acest drept de joc și de a nu informa la timp clubul Rapid. Culmea este că cei care au semnat documentele de drept/revocare a dreptului de joc s-au ocupat și de supervizarea jocului și au participat și la ședința tehnică. Deși aveau toate ocaziile necesare să informeze clubul, aceștia au preferat să treacă situația sub tăcere”.
Comisia de Disciplină a LPF a decis, vineri, ca echipa Rapid să piardă, cu scorul de 0-3, meciul cu FC Timișoara, din etapa a XX-a a Ligii I, considerând că jucătorii rapidiști Dacian Varga și Tiberiu Bălan nu aveau drept de joc în partida disputată pe 5 martie și încheiată cu victoria rapidiștilor cu scorul de 1-0.
FC Timișoara a contestat, la 8 martie, la Comisia de Disciplină a LPF, dreptul de joc la Rapid al fotbaliștilor Dacian Varga și Tiberiu Bălan, în partida directă din cadrul etapei a XX-a a Ligii I. Oficialii grupării timișorene s-au considerat îndreptățiți să câștige meciul cu 3-0 la masa verde, acuzând nereguli în transferurile și legitimările jucătorilor Varga și Bălan.
Sursa: MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER